'

Wat is de beste bewaartemperatuur wijn?

Als u een mooie wijn koopt, wilt u natuurlijk zo goed mogelijk kunnen genieten van de lekkere smaak van deze wijn. Wie optimaal wil genieten van het aroma van wijn, moet wijn in ieder geval op de juiste manier bewaren. Dit betekent niet alleen dat u wijn niet te lang bewaart, maar ook dat u wijn op de juiste bewaartemperatuur weglegt. Wilt u een aantal flessen wijn bewaren voor de lange termijn en bent u benieuwd wat de beste bewaartemperatuur voor uw te bewaren wijn is? Lees dan in dit artikel welke bewaartemperatuur u voor welke wijnsoort moet hanteren en houd uw wijnen zo lang mogelijk lekker.

De juiste bewaartemperatuur wijn: verschillend per wijnsoort

Welke bewaartemperatuur je moet hanteren bij het bewaren van wijn, is afhankelijk van de wijnsoort die u op wilt slaan. De bewaartemperatuur van witte wijn is bijvoorbeeld anders dan de bewaartemperatuur van rode wijn en om deze reden moeten deze wijnen van verschillen druifsoorten onder verschillende omstandigheden bewaard worden. Om je een duidelijk beeld te geven van de ideale bewaartemperaturen voor beide soorten wijn, lees je in onderstaande alinea’s hoe je witte en rode wijn het beste kunt bewaren.

De bewaartemperatuur van witte wijn

Er zijn verschillende soorten witte wijn en iedere wijnsoort heeft zo zijn eigen voorkeurstemperatuur om de wijn in te bewaren. De fruitige, frisse en halfdroge variant van witte wijn kan over het algemeen het beste bewaard worden onder een bewaartemperatuur van 7 tot 9 graden Celsius, wat betekent dat je deze wijn gewoon in de koelkast kunt bewaren. Champagne, mousserende wijnen en rosé worden iets warmer bewaard, namelijk in een bewaartemperatuur van 8 tot 10 graden Celsius. En heb je een zoete variant van witte wijn, dan kun je jouw wijn het beste in een bewaartemperatuur van 10 tot 12 graden Celsius opslaan. De aromatische en volle smaak van deze wijn komt namelijk het beste tot zijn recht in deze bewaartemperatuur en minder goed in een bewaartemperatuur van 7 tot 9 graden of in een bewaartemperatuur van 8 tot 10 graden.

De bewaartemperatuur van rode wijn

Wat de beste bewaartemperatuur voor rode wijn is, verschilt per karakter. Een fruitige, frisse en lichte rode wijn kan het beste bewaard en geserveerd worden met een lagere temperatuur van 14 tot 16 graden, maar een volle en kruidige rode wijn heeft weer een andere ideale bewaartemperatuur. Wil je een volle, kruidige en ietwat complexe wijn bewaren, dan kun je dit het beste doen onder de temperatuur van 16 tot 18 graden. Deze temperatuur geldt overigens ook voor wijnen met een krachtig of robuust karakter en voor wijnen met een weelderige en zoete smaak.